Неделя, 15 Септември 2019
Неделя, 15 Септември 2019
Терористичен акт на военен парад в Иран (обновена)

Терористичен акт на военен парад в Иран (обновена)

24 загинали и над 50 ранени. Сунитска групировка, свързана със саудитските власти, пое отговорността за атентата

Няколко човека са загинаха в резултат от терористичен акт по време на военен парад в Южен Иран, когато неизвестни лица открили огън по събралото се множество. Днес военни паради се провеждат в различни градове на Иран  по случай годишнина от началото на „Свещената седмица на отбраната“, която отбелязва паметта на загиналите в рамките на военния конфликт между Ирак и Иран в периода 1980 - 1988 година.

Половин час след началото на парада в Авхаз иззад трибуната се открива огън от терористи, преоблечени като военни, в резултат от който са убити мирни зрители на мероприятието, представители на властите и, според информацията на една от иранските агенции, журналист.

Първи за инцидента съобщиха от телевизионния канал  Press TV.

Според неофициална информация, двама терористи са опитали да атакуват военните командири и официалните лица на подиума, но са ранени от силите за сигурност. Според излезлият малко по-късно материал за инцидента на агенция Tasnim, въоръжени лица в събота сутринта откриха огън по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, провинция Хузестан и по последните данни са успели да убият най-малко между 8 и 10 членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), както и да ранят много други. По данните на агенцията, става въпрос за терористи от организацията „Такфири“.

Официалната държавна иранска агенция IRNA информира за 24 загинали и 53 пострадали при терористична атака в Ахваз. Агенцията цитира и губернатора на Хузестан Голам-Реза Шариати, според когото „никой от властите не е пострадал по време на инцидента, благодарение на бързата реакция на силите за сигурност“ и посочи, че в момента ситуацията е под контрол. „Терористите са ликвидирани, двама от тях бяха убити, а още двама бяха арестувани. Един от задържаните терористи е контузен“, поясни още Шариати. „Съобщава се, че сред пострадалите има жена и дете“, добави официалната агенция.

Пред Press TV говорителят на Корпуса на стражите на ислямската революция Рамезан Шариф заяви, че нападателите са свързани с терористична групировка, зад която стои Саудитска Арабия. „Лицата, които стреляха по хората и въоръжените сили по време на парада са свързани с групировката „Ал Ахвазия“, която е финансирана от Саудитска Арабия“, увери той.

Според информация на телевизионния канал, атаката идва след подкрепяна от САЩ кампания за предизвикване на бунтове в иранските градове, която се провали. В акцията, известна като „Проект горещо лято“, американците са искали да се възползват от недоволството в обществото, предизвикано от недостига на вода и сушата.

Първата по-официална реакция дойде от министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, който написа на своя профил в социалната мрежа в „Туитър“: „Ахваз бе атакуван от терористи, които са наети, обучени, въоръжени и платени от чуждестранен режим“. „Иран смята, че отговорни за тези атаки са регионалните спонсори на тероризма и техните американски господари“, се казва в съобщението. „Иран ще отговори бързо и решително, за да защити живота на иранците“.

Малко по-късно официалната иранска агенция IRNA съобщи, че сепаратистката терористична групировка „Ал Ахваз“, свързана със саудитските власти, е поела отговорността за терористичното нападение по време на парада. Групировката, която се нарича „Патриотично арабско демократично движение в Ахваз“ пое отговорността чрез съобщение в социалните медии, отбелязва агенцията. „Групата проведе няколко саботажа в провинция Хузестан през последните години“, заяви високопоставен представител на местните сили за сигурност в иранската област.

(по материали на РИАН и ТАСС; снимка: https://twitter.com/ISNA)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар