Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 17 Септември 2019
Иран съветва Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток, ако иска евтин петрол

Иран съветва Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток, ако иска евтин петрол

След месец влиза в сила поредният пакет санкции на САЩ срещу Иран, целящ да спре износа на петрол от страната

Президентът на САЩ трябва да спре да се бърка в работите на Близкия Изток, ако иска цената на петрола да спре да се покачва, заяви министърът на нефта на Иран Биджан Занганех.

„Тръмп се опитва да намали значително износа на ирански петрол и същевременно да направи така, че цената на петрола да не се качва, но тези две неща не могат да се случат заедно. Ако иска да спре покачването на цената на нефта и пазара на петрола да не се дестабилизира, той трябва да спре своеволните и разрушителни намеси в работите на Близкия Изток и да спре да пречи на производството и износа на иранския нефт“, предава думите на иранския министър Reuters.

Иранският министър отбелязва, че именно американският президент, а не ОПЕК, е причинил скорошното поскъпване на суровината.

Reuters припомня, че в рамките на речта си пред 73-ото Общо събрание на ООН, Тръмп за пореден път е отправил упреци към Организацията на държавите износителки на петрол, че нарочно поддържат високите цени на нефта и ги призова да увеличат добивите, за да се стабилизират цените. Освен това, Тръмп обвини Иран, че сее хаос в региона и обеща нови санкции срещу Ислямската република.

На 4 ноември ще влезе поредният пакет санкции на САЩ срещу Иран, целящ да спре износа на петрол от страната, която е третият по големина производител в ОПЕК.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар