Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

САЩ биха приели промяна на границите на Балканите, твърди бивш шеф в ЦРУ

САЩ биха приели промяна на границите на Балканите, твърди бивш шеф в ЦРУ

Европейският съвет за външни отношения предупреди в поверителен доклад, че промяната на границите на Косово ще доведе до насилие

Бившият заместник-директор на ЦРУ за Балканите, Стивън Майер заяви, че не вярва Вашингтон да се противопостави на евентуална промяна на границите на Балканите, предава скопското електронно издание „Локално“.

Той добави, че в американската политика спрямо Косово и целия регион, се е случила голяма промяна. „Не вярвам Вашингтон да се противопостави, ако тукашното ръководство пожелае да променя граници“, заяви Майер, визирайки Косово и Сърбия.

Според него, Германия иска промяна на границите, но се опасява от нестабилност, докато британците са „50-50“, а Европейският съюз би приел решение, ако се стигне до такова.

Обявените намерения за делиенация са всъщност желание за промяна на границите, смята Майер, който твърди, че говори за това от 20 години и че то трябва да се случи.

„На сръбските ми приятели казах, че трябва да разберат, че голяма част от Косово е невъзвръщаема, тъй като в противен случай това би означавало война. Но, областта северно от река Ибар е друга приказка“, добави той.

За южната част от Косово, Майер твърди, че сръбските общности имат опция или да останат, или да се преселят.

Той добави, че в Република Сръбска трябва да има референдум с три опции – оставане в Босна и Херцеговина, независимост или присъединяване към Сърбия. Според него, с такива промени държавите биха станали по-хомогенни.

От своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич в извънредно обръщение към обществеността заяви, че Сърбия е реагирала умерено, мирно и навременно на насилието над сърбите в Северно Косово, но ясно е показала, че няма да го толерира.

„За трети път от 26 март, по един абсолютно неприемлив начин, е застрашен мирът и се правят опити от страна на Сърбия да се сключи споразумение, което Прищина ще може да скъса, заедно с една част от международните организации, които искат да сатанизират Сърбия“, заяви Вучич.

Той изтъкна, че в операция, в която са участвали между 110 и 130 членове на Косовските сили за сигурност, са били блокирани улиците и всички обекти в близост до язовира Газивода, а редица лица са били малтретирани, докато четирима са били държани като заложници.

Вучич заяви, че тези сили нямат какво да правят в Северно Косово с оръжие. Сръбският държавен глава запита защо е споразумението с ЕС и НАТО, ако Прищина не го спазва.

„Въоръжени албанци в северната част на Косово, след постигнато споразумение, може да се появяват само при две условия – с одобрение на НАТО и с пълното съгласие на местната сръбска общност“, поясни той.

По-рано сръбският президент изтъкна, че е доволен от това, как премиерът Ана Бърнабич и министърът на външните работи Ивица Дачич са представили страната пред ОС на ООН. „Не мога вече да ходя и да повтарям едно и също. Кажете ми, хора, дали сте готови за същински напредък. Ако сте, ето ме, ще долетя където пожелаете, в Брюксел, в Гренландия, където ме повикате. Само че не мога да дойда, да губя време и да слушам същите празни приказки, които слушам от години, че Сърбия трябва да признае независимостта на Косово“, заяви Вучич по повод нежеланието му да присъства на срещата в ООН.

Александър Вучич посочи, че няма да признае косовската независимост, че Сърбия желае компромис, а не решение, при което албанците от Косово ще получат всичко, а сърбите нищо.

Напомняме, че преди няколко дни Европейският съвет за външни отношения предупреди в поверителен доклад, че промяната на границите на Косово ще доведе до насилие.

В документа се казва, че президентът на Косово Хашим Тачи е започнал да губи подкрепа от чуждестранните наблюдатели на Косово. Европейските посланици, с които са разговаряли авторите на доклада са единни в позицията си, че корекцията на границите не може да се осъществи по мирен път и че това би подтикнало сърбите да се изселят от Косово.

(по материали на агенция „Фокус”)

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар