Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
САЩ аплодират резултатите от невалидния референдум в Македония

САЩ аплодират резултатите от невалидния референдум в Македония

Вашингтон подкрепя цялостното прилагане на договора от Преспа.

Съединените щати приветстват резултатите от референдума в Република Македония на 30 септември, на който гражданите изразиха подкрепа за членство в НАТО и ЕС с приемане на договора от Преспа между Република Македония и Гърция, съобщи Държавният департамент, цитиран от БТА и агенция МИА.

САЩ силно подкрепят цялостното прилагане на договора от Преспа, който дава възможност на Р Македония да заеме заслуженото място в НАТО и ЕС и ще допринесе за регионалната стабилност, сигурност и просперитет. С оглед на това, че сега македонският парламент започва да разглежда конституционните промени, призоваваме лидерите да се издигнат над партийните политики и да използват тази историческа възможност да осигурят по-светло бъдеще за страната като пълноправен член на западните институции, се посочва в съобщението.

Консултативният референдум за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50 процента, необходима, за да бъде гласуването валидно. При преброени 85,7% от гласовете избирателната активност е била 36,11 процента.

Свързани статии (по етикет)

  • Швейцария ще гласува на референдум днес

    Два референдума ще се състоят днес в Швейцария днес - за затягане на правилата за придобиване на огнестрелно оръжие и за промяна в данъчното законодателство на компаниите с цел повече постъпления в пенсионните фондове, предаде ТАСС.

  • САЩ подари 70 бойни хеликоптера на Гърция

    В пристанището на Волос пристигнаха предоставените от САЩ на Гърция 70 ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior и един транспортен хеликоптер CH - 47 Chinook, съобщи телевизия Скай.

  • В Мисури също забраниха абортите

    За документа гласуваха 24 сенатори от щата, 10 бяха против

Оставете коментар