Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Оставка на високо ниво в Гърция заради Македония

Оставка на високо ниво в Гърция заради Македония

Външният министър подаде оставка.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка, предаде местната телевизия Skai TV. Причина за решението му е спор с друг министър, свързан с новото име на Македония.

Има информация, че е избухнал спор между първия гръцки дипломат Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос. Кодзиас бе основният преговарящ на Атина със Скопие за името на бившата югославска република – проблем, който от години блокира опитите на Македония да стане част от НАТО и ЕС. Гърция се опасява, че Македония може да има териториални претенции към едноименната област в Гърция.

Военният министър е и лидер на националистическата партия „Независими гърци“. Той остро се противопоставя на договора с Македония, според който страната си проправя пътя към ЕС, съгласявайки се на промени името си на Република Северна Македония. Разногласията в гръцкото правителство са довели до оставката на дипломата.

Все още няма яснота каква ще е съдбата на Македония, където наскоро се проведе референдум. Тезата за смяна на името събра огромна подкрепа, но изборната активност беше слаба и референдумът няма задължителен характер за македонските депутати. Според разпространената информация Никос Кодзиас и Панос Каменос са се скарали по време на среща, свикана от премиера Алексис Ципрас.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар