Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
Макрон се обадил на Тръмп за договора за ракетите със среден обсег

Макрон се обадил на Тръмп за договора за ракетите със среден обсег

Президентът на Франция Еманюел Макрон е говорил по телефона с американския си колега Доналд Тръмп и е подчертал важността за Европа и за Франция на Договора за ракетите със среден обсег, съобщава Le Figaro, позовавайки се на съобщение от Елисейкия дворец, предаде БНР.

В събота, 22 октомври, Тръмп обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, подписан през 1987 между САЩ и СССР. Той се мотивира, че Русия нарушава договора, докато САЩ остават с вързани ръце по отношение на разработването на тези оръжия.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпитват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„Русия наруши споразумението. Те го нарушаваха от много години и не знам защо президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават споразумение, да разработват оръжия, докато на нас не е позволено. Затова прекратяваме споразумението“, заяви Тръмп. 

Свързани статии (по етикет)

  • Huawei: Указът на Тръмп е незаконен

    Китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) заяви, че указът на президента на САЩ Доналд Тръмп, с който се въвежда извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи, е посегателство срещу неговите законни права. 

  • Тръмп окончателно забрани достъпа на Huawei в САЩ

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи, съобщиха световните агенции.

  • Тръмп нареди нови мита върху китайски стоки за още $300 млрд.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди вчера на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Оставете коментар