Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Макрон се обадил на Тръмп за договора за ракетите със среден обсег

Макрон се обадил на Тръмп за договора за ракетите със среден обсег

Президентът на Франция Еманюел Макрон е говорил по телефона с американския си колега Доналд Тръмп и е подчертал важността за Европа и за Франция на Договора за ракетите със среден обсег, съобщава Le Figaro, позовавайки се на съобщение от Елисейкия дворец, предаде БНР.

В събота, 22 октомври, Тръмп обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, подписан през 1987 между САЩ и СССР. Той се мотивира, че Русия нарушава договора, докато САЩ остават с вързани ръце по отношение на разработването на тези оръжия.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпитват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„Русия наруши споразумението. Те го нарушаваха от много години и не знам защо президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават споразумение, да разработват оръжия, докато на нас не е позволено. Затова прекратяваме споразумението“, заяви Тръмп. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар