Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
84 починали в Иран след консумация на контрабанден алкохол

84 починали в Иран след консумация на контрабанден алкохол

Иранското министерство на здравеопазването съобщи, че 84 души са починали, а близо 1000 са се натровили в последния месец и половина, след като пили контрабанден алкохол, предаде Франс прес.

Консумацията на контрабанден алкохол е много разпространена в Иран, въпреки въведените след Ислямската революция от 1979 г. наказания - бой с камшик, глоби и дори затвор.

Говорителят на здравното министерство Ирадж Харирчи каза, че 959 души са постъпили на лечение с алкохолно отравяне и отбеляза, че това е "вълна от много необичайни случаи".

Той каза, че 84 души са починали, 305 са били оперирани заради бъбречни проблеми, а 27 души са имали проблеми с очите.

Според Харирчи основната причина за отравянията е отровният метанол, използван във фалшивия алкохол вместо етанола, който се използва при производството на алкохолни напитки.

Министерският говорител каза, че са извършени няколко ареста и предупреди, че дори алкохолът в запечатани чуждестранни бутилки може да е фалшив.

Повечето от случаите на отравяне са в северната провинции Алборз и в южната Хормозган.

В края на септември в страната също имаше множество случаи на отравяне с фалшив контрабанден алкохол. Починалите тогава бяха 22-ма души.

В Иран право да произвеждат или купуват алкохолни напитки имат само членовете на признатите от държавата религиозни малцинства, но човек може лесно да се снабди с контрабанден алкохол от незаконни търговци.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар