Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Лидер на албанска партия иска оставката на Заев заради бягството на Груевски

Лидер на албанска партия иска оставката на Заев заради бягството на Груевски

Председателят на „Алианса на албанците“ Зиядин Села призова за назначаване на служебно правителство и предсрочни избори.

Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села поиска премиерът на Македония да си подаде оставката и веднага да се формира служебно правителство, след бягството на бившия министър-председател Никола Груевски в Унгария. Села поиска отговорност да поемат всички засегнати институции, а от Специализираната прокуратура поиска да открие дело за всички, които са знаели за организирането на бягството на Груевски и за тези, които са го подпомогнали, съобщават македонската „Макфакс“ и Агенция "Фокус". 

„Днес всички граждани, които вярваха в правосъдната система, са разочаровани от тази власт. Ние много пъти сме казвали, че вмроизираното правосъдие няма да стане сдсмизирано и това днес е реалност. Искаме Заев и правителството да подадат оставка. Веднага да се формира служебно правителство, което да се фокусира върху реформите в правосъдната система и отговорност от всички съдии за скандалите, на които сме свидетели. Бягството на Груевски не е първият случай, всички, които трябва да отговарят за престъпленията си избягаха. Например Груйовски, Бошковски, Кочан...“, заяви Села на пресконференция в сряда. 

Той поиска и предсрочни парламентарни избори, които да се организират заедно с президентските (през пролетта на 2019 година – бел. „Фокус“). 

Подобни искания имат и от опозиционното крило на партия Беса, което се ръководи от Билал Касами. От там заявиха, че правозащитните органи са допуснали Груевски да избяга и трябва да носят отговорност, че днес вместо в затвора в Шуто Оризари, бившият премиер е в Будапеща. 

„Това е много важен въпрос за институциите и държавата, които, за съжаление, допуснаха един значителен пропуск, защото не става въпрос за обикновен гражданин, който има проблем със закона, а за бившия премиер, за който тук, в парламента, дори имаше предложение за взимане на мандата и човек, който управляваше държавата 11 години“, заяви депутатът от фракцията Фадил Зендели.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner