Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Трагичен инцидент беляза протеста на "жълтите жилетки"

Трагичен инцидент беляза протеста на "жълтите жилетки"

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина. Трагедията се разиграла край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от град Гренобъл във Френските Алпи.

Протестиращи устроили пътна блокада. Шофьорка на автомобил се паникьосала при вида на хората на пътя и натиснала педала за скорост, при което помела демонстрантка, която починала.

Протести има днес в цяла Франция срещу високите цени на горивата. Очаква се в тях да се включат 50 000 души.

Протестът е организиран от движението на "жълтите жилетки". Това са шофьорите, които са недоволни от покачването на данъците върху горивата. Името на движението идва от жълтите жилетки, които всички автомобилисти задължително трябва да имат в превозните си средства.

"Жълтите жилетки" планират за днес около 1500 протестни прояви в цялата страна, съобщава полицейски източник. Целта им е нарушаване или блокиране на пътища, летища, складове за горива. По околовръстното шосе на Париж е предвидена протестна акция, наречена "Операция охлюв", чието име подсказва какво може да се случи с трафика там. Предвижда се участниците в тази акция после да достигнат до президентския дворец в центъра на Париж.

Самият вътрешен министър Кристоф Кастанер казва, че е трудно да се прогнозира, защото този път властите не са изправени пред синдикална организация, а пред протести, организирани спонтанно.

Свързани статии (по етикет)

 • Строителите изкарват 1000 машини на протест в София

  Камарата на строителите в България организира мирна демонстрация в подкрепа на строителния бранш.

 • Пчеларите излизат на протест

  Пчелари от цяла България излизат днес на протест пред Министерство на земеделието. Недоволството на бранша е свързано с помощите за сектора.

 • Протест в София заради мръсния въздух
  Десетки протестиращи се събраха по обяд пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в столицата. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух. Протестът е под надслов "Дишай".
   

Оставете коментар