Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Анархисти предизвикаха хаос в Атина

Анархисти предизвикаха хаос в Атина

Сблъсъци в гръцката столица.

Анархисти се нахвърлиха в събота вечер в Атина на министри и депутати от управляващата партия на радикалната левица СИРИЗА, участващи в протестното шествие пред посолството на САЩ в Гърция, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия "Антена".

В същото време имаше сблъсъци и между анархисти и полиция в центъра на Атина. Срещу полицаите летят десетки бутилки със запалителна смес и камъни, а служителите на реда отвръщат със сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати. След като замеряха полицаите, анархистите се скриваха на територията на Политехническия институт, където, както и в други гръцки висши учебни заведения, полицията няма право да влиза.

Правилото за "университетско убежище" бе въведено след антифашисткото студентско въстание през 1973 година, в памет на което беше вчерашното шествие в Атина. Подобни безредици избухнаха и в Солун и други големи градове в Гърция. В Солун анархистите замерват полицаите със запалителни бутилки и след това се крият на територията на Солунския университет.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар