Понеделник, 20 Май 2019
Понеделник, 20 Май 2019
Обявиха тридневен траур в Аржентина

Обявиха тридневен траур в Аржентина

Властите не са в състояние да извадят подводницата.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри обяви тридневен национален траур за жертвите на изчезналата преди година подводница "Сан Хуан", която беше открита от американска компания година след изчезването си, предаде ТАСС.

"Саможертвата и посвещаването на тези хора на родината трябва да вдъхновяват всички ни, те са безценен пример за много аржентинци. В тяхна памет обявяваме тридневен национален траур", заяви той. Макри отбеляза, че за Аржентина това са били много трудни 366 дни и благодари на всички страни, оказали помощ в търсенето на "Сан Хуан". Той каза също, че властите започват нов етап в разследването на случилото се с подводницата за установяване на цялата истина.

Връзката с подводницата, отплавала от аржентинското пристанище Ушуая с 44-членен екипаж, прекъсна на 15 ноември 2017 г. На 30 ноември военноморските сили обявиха, че прекратяват спасителната операция, но издирването на самата подводница продължи. В нощта срещу събота аржентинските ВМС съобщи, че наетата от правителството компания "Оушън инфинити" я е открила. Часове след като обяви, че "Сан Хуан" е намерена, аржентинското правителство призна, че не е в състояние да извади съда, което разгневи близките на моряците.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар