Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
Германия забрани достъпа на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

Германия забрани достъпа на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството.

Германия налага забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това съобщи днес външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА и БТА.

Хашоги, който имаше колонка във в. "Вашингтон пост" и бе остър критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Наложената от Германия забрана означава, че тя важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство, предаде Асошиейтед прес. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген.

Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Германия обаче ще вкара имената на санкционираните в информационната система на Шенген.

Международната общност оказва натиск върху Рияд да предостави повече информация за убийството. Министерството на външните работи на Германия призова миналата седмица Саудитска Арабия за прозрачно разследване, след като Рияд обяви, че е повдигнал обвинения на 11 души във връзка с убийството.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар