Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Въвеждат правила при срещи с бели мечки в Арктика

Въвеждат правила при срещи с бели мечки в Арктика

Целта е избягването на конфликтни ситуации, като под внимание са били взети препоръките на 40 предприятия и ведомства, които развиват дейности в региона

Специалисти ще разработят догодина стандарти и правила при срещи с бели мечки в Арктика за компаниите и техните сътрудници, предаде ТАСС, цитиран от Дарик.

Тези едри хищници понякога се приближават опасно до населените места. Приетите правила ще бъдат включени в общонационалния Росстандарт.

Те ще имат за цел избягването на конфликтни ситуации, като под внимание са били взети препоръките на 40 предприятия и ведомства, които развиват дейности в Арктическия регион.
 
Правилата ще се отнасят както за среща с бели мечки извън населените места, така и за начините на реагиране при техни посещения в обитаеми постройки.

Стандартите ще вземат предвид биологичните особености на животните и някои принципи - да не се дава храна на мечките, как най-ефикасно да бъдат изплашени и прогонени и как никога да не бъдат вземани на ръце малките на хищника.

Предвидено е и изграждане на задължителни заграждения в ареала на белите мечки, когато в съседство има училища и детски градини.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар