Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Украинският посланик: Преди имаше хибридна война, сега е открита агресия

Украинският посланик: Преди имаше хибридна война, сега е открита агресия

Русия прави опит за "пълзяща" анексия на Азовско море, като за първи път прибягва към открита военна агресия спрямо Украйна и една от причините за това може да е желанието на Владимир Путин да вдигне рейтинга си, който в момента е на 4-годишно дъно. 

Това коментира в студиото на "Тази сутрин" посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

По отношение на морския инцидент от почивните дни, който приключи с арест на украински кораби и ранени моряци, дипломатът беше категоричен, че сънародниците му не са навлезли в руски води с цел провокация: "Какви са тези териториални води на Руската федерация около Крим? Крим е признат от целия свят като територия на Украйна, която сега е окупирана и анексирана".

Той отбеляза, че това е нова стъпка на ескалация в конфликта - Крим е бил окупиран от "зелени човечета или вежливи хора", в Донбас Русия е подпалила конфликта, но "това беше хибридна война, сега вече имаме открита военна агресия на Русия против Украйна".

Именно заради това и е на мнение, че появилите се "самопризнания" на арестувани украински матроси са в резултат от натиск и побой.

Москаленко отбеляза, че действията на Москва в Азовско море не се ограничават до последния инцидент - от април до момента над 200 кораба, сред които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото състояние на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропускат само кораби към Ростов на Дон.

Посланикът беше категоричен, че в такава ситуация би било "лудост" президентът Петро Порошенко да подпали военен конфликт, за да си вдигне предизборно рейтинга. Той допълни, че обявеното военно положение е в съкратен срок и само в пограничните области, като даже там не се ограничават всички граждански свободи и няма да се пречи на политическите процеси. Целта е единствено да има готовност за евентуална руска агресия, подчерта дипломатът.

"Конфликт" предполага равнодействащи страни. Какъв може да е конфликтът между Фашистка Германия и Полша или между Германия и Чехословакия?", запита Москаленко.

През цялото интервю той говори на български - бил е част от дипломатическата мисия на страната си у нас през 90-те, а след това - и посланик в Македония.

Свързани статии (по етикет)

 • Какво е състоянието на бункерите в България?

  Засиленото напрежение между Иран и САЩ възроди опасенията от Трета световна война. Сайтът за военна мобилизация на САЩ се срина, след като мнозина млади американци провериха дали могат да бъдат привикани на служба в случай на глобален конфликт. За щастие глобалният конфликт се размина - поне за сега.

  Взривоопасната ситуация между Иран и САЩ постави важен въпрос - какво би се случило с нас в случай на Трета световна война?

  Подобен конфликт бързо би ескалирал в ядрен. Единственият шанс на населението да преживее подобен Апокалипсис е укриване в бункер. Това ни накара да се запитаме - какво е състоянието на бункерите в България?

 • Иранските власти задържаха за няколко часа британския посланик в Техеран

  Британският посланик в Иран Роб Макеър е бил задържан за няколко часа за организиране и участие в протестите на студенти в Техеран, съобщи РИА Новости

 • Зеленски потвърди получаването на информация от САЩ за сваления "Боинг" в Техеран

  Двете страни се споразумели и за график на двустранните контакти, според който Помпео ще посети Украйна в края на януари

Оставете коментар

baner

 FB banner