Латвия също отхвърли Пакта на ООН за миграцията

Латвия също отхвърли Пакта на ООН за миграцията

Латвия отхвърли Пакта на ООН за миграцията, който трябва да бъде приет официално идната седмица на конференция в Маракеш. Парламентът гласува срещу договора, одобрен от ООН през юли след 18 месеца на преговори.
 

Латвия отхвърли Пакта на ООН за миграцията, който трябва да бъде приет официално идната седмица на конференция в Маракеш.

От Балтийските републики Естония също се присъедини към страните, които отказват да подпишат Глобалния пакт на ООН за миграцията.

По време на дискусията в правителството външният министър Свен Миксер подкрепи подписването на пакта, но му се противопостави министърът на правосъдието Урмас Рейнсалу, който е от консервативната партия "Про патриа". Той се опасява, че пактът може да стане част от международното право и да ограничи възможността на Естония да определя своята миграционна политика.

В последните месеци няколко европейски страни, сред които Австрия, Полша, Унгария, Хърватия, България, Швейцария, Чехия, Словакия обявиха, че отказват да се присъединят към пакта. Израел и Австралия направиха същото, припомня Франс прес.

Тези страни се опасяват, че пактът ще доведе до неконтролируем приток на мигранти.

Вашингтон още в края на миналата година се оттегли от работата по документа с аргумента, че в него има разпоредби, които противоречат на имиграционната политика на Доналд Тръмп.

Оставете коментар