Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Болтън: Няма нова дата за срещата Тръмп-Путин

Болтън: Няма нова дата за срещата Тръмп-Путин

Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Не се предвижда нова среща между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин заради инцидента със задържаните украински кораби в Керченския проток. Това заяви съветникът по националната сигурност на стопанина на Белия дом Джон Болтън. 

Той беше попитан директно „съществуват ли планове за пренасрочване на тази среща“ за някаква нова конкретна дата. „Не“, отговори съветникът на американския лидер, цитиран от БГНЕС. 

“Президентът Тръмп даде ясно да се разбере, че ние не можем да проведем тази среща, докато Русия е задържала украинските кораби и екипажи“, уточни Болтън. 
Срещата между лидерите на двете суперсили трябваше да се състои на 1 декември по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес. На 29 ноември Тръмп обяви, че е взел решение да се откаже от тези преговори заради инцидента в Керченския проток. 

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския проток правилата за преминаване от Черно в Азовско море, предаде ТАСС. 

Украинците също така не реагираха по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се наложи употребата на оръжие. 

Трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч. 

Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар