Неделя, 25 Август 2019
Неделя, 25 Август 2019
Хакнаха Бундестага. Изтекоха данни на Меркел и стотици политици

Хакнаха Бундестага. Изтекоха данни на Меркел и стотици политици

Хакери публикуваха в мрежата лични данни на стотици германски политици от почти всички партии в Бундестага, съобщи в сайта си RBB.

Според в. "Билд" в списъка на политиците, чиито данни са изтекли в мрежата, е и канцлерът Ангела Меркел. В нейния случай става дума за номера на факсове, имейл адрес и няколко писма, съобщава БНТ.

Данните на политиците, разпространени в Туитър, включват информация за кредитни карти, адреси, номера на мобилни телефони, лични писма и копия от лични карти. Няма потвърждение дали всички данни са истински. Самоличността и мотивите на хакерите засега са неизвестни, съобщава БТА.

От кибератаката, изглежда, са засегнати всички парламентарно представени партии освен "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА. Говорител на парламентарната група на "Левите" каза, че лидерът на партийната фракция в Бундестага Дитмар Барч е бил лично засегнат, предаде Ройтерс.

Министърката на правосъдието Катарина Барли осъди изтичането на данните, което нарече "сериозно" и атака срещу германската демокрация. Извършителят на тази атака иска да накърни доверието в нашата демокрация и в институциите ни, каза тя и подчерта, че той трябва незабавно да бъде открит и да се изясни какви са били мотивите му.

Данните са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано чрез акаунта, който има 16 хил. последователи, бяха разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости, предава ТАСС.

В. "Билд" отбелязва, че са извършени хакерски атаки през октомври 2018 г. Информацията се проверява от Федералната служба за защита на Конституцията, която изпълнява функциите на контраразузнаване.

„Билд“ отбелязва също, че данни са откраднати не само от политици, но и от представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

Германските служби за сигурност нямат информация хакерската атака да е засегнала вътрешната мрежа на правителството.

"Към момента няма информация, че е засегната правителствената мрежа", се казва в изявление на Федералната служба по безопасност на информационните технологии.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар