Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Жени, членове на "жълтите жилетки", „щурмуваха“ Бастилията в Париж

Жени, членове на "жълтите жилетки", „щурмуваха“ Бастилията в Париж

Няколкостотин жени, членове на протестното движение „жълти жилетки“, „щурмуваха“ Бастилията в Париж, съобщава Ройтерс.

Въоръжени с жълти балони дамите се събраха на стълбите на Операта, която се намира срещу на площада на Бастилията в източната част на френската столица. След това демонстрантите обградиха за около половин час популярния френски монумент хванати за ръце и се отправиха на протестен марш по улиците на Париж.

Дамите се отзоваха на призив в социалната мрежа “Фейсбук“, в който организаторите на проявата припомниха ролята на жените в ранните дни на Френската революция, които извървели пеша пътя до двореца Версай, за да се срещнат с крал Луи XVI.

Демонстрантите изрично обявиха, че маршът им е изцяло мирен на фона на протестите от изминалите седмици, в които имаше провокатори, предизвикали сблъсъци с полицията и вандалски прояви, при които бяха повредени известни френски забележителности.

Дамите повдигнаха редица проблеми, с които се сблъскват жените – нестабилна заетост, трудности при отглеждането на децата от самотни майки и липсата на адекватна грижа от страна на държавата за подрастващите, съобщава БГНЕС.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner