Неделя, 16 Юни 2019
Неделя, 16 Юни 2019
Пореден удар за Тереза Мей в парламента по Брекзит

Пореден удар за Тереза Мей в парламента по Брекзит

Британското правителство претърпя още един удар днес, след като депутатите гласуваха да го принудят да обяви в рамките на три заседателни дни какви стъпки ще предприеме, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено от парламента следващата седмица, което изглежда вероятно. Това предаде АФП, цитирана от БНР. 

Оспорваната процедурна поправка бе приета с 308 гласа „за“, 297 „против“, ден след като депутатите нанесоха още един удар на премиера Тереза Мей, като гласуваха да бъде изключен Брекзит без сделка. С 303 срещу 296 гласа вчера беше решено, че правителството не може да прави разходи за подготовка на Брекзит без сделка, освен ако това не бъде изрично одобрено от британския парламент. 

От своя страна Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди днес, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм, предаде Ройтерс. 

Говорителят за Брекзит на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън определи като „прах в очите“ предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след Брекзит. 

Неговото предназначение е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка. 

„Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението“, каза той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар