Неделя, 16 Юни 2019
Неделя, 16 Юни 2019
Три метра сняг натрупа в някои части на Австрия

Три метра сняг натрупа в някои части на Австрия

Стотици са блокирани във високопланински селища, откъснати от обилния снеговалеж. Жертвите на ледената вълна в Европа са вече 14.

Триметрови снежни преспи натрупаха в някои части на Австрия. Властите затвориха част от пътищата в провинция Щирия заради усложнената метеорологична обстановка, предаде бТВ. 

Повишена е и опасността от лавини. Снеговалежите обаче още не са спрели - нови количества се очакват в началото на следващата седмица, придружени от силен вятър. 

На този фон властите задължиха собствениците на имоти да почистят снега от покривите си, за да се избегнат повреди. 

Извънредно остава положението в много райони на Алпите. От началото на ледената вълна жертвите в Европа вече са 14. 

Стотици са блокираните във високопланински селища, откъснати от обилния снеговалеж. Спасителните служби обявиха най-високата пета степен за лавинна опасност. 

Заради продължаващите снеговалежи навсякъде в Северните Алпи училища останаха затворени в части от Австрия и Южна Германия, имаше и блокирани пътни артерии, в това число магистрали, а в района на Мюнхен се образува 20-километрово задръстване. 

В затрупаното от снега баварско селище Бухенхьое в района на Берхтесгаден камиони трябваше да превозят храна за блокираните над 350 жители на селището. 

Австрийската агенция АПА съобщи, че 62-годишен ски учител е загинал в зимния курорт Мариацелер Бюргералпе, след като паднал в много дълбок сняг. Като предпазна мярка достъпът на скиорите до много от алпийските склонове е ограничен.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар