Неделя, 18 Август 2019
Неделя, 18 Август 2019
„Гугъл мапс“ случайно разкри секретни военни обекти на Тайван

„Гугъл мапс“ случайно разкри секретни военни обекти на Тайван

Тайванското правителство се опитва да потуши мащабен скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно бяха разкрити от „Гугъл мапс“, съобщава „Раша тудей“.

След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите, алармират от Тайпе.

От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до „Гугъл“ да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от „враговете на родината“ и могат да застрашат националната сигурност на страната.

Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятно снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да „ги скрие и да заблуди врага“.

Според властите в Тайван секретната информация всъщност се намира в сградите, които ясно се виждат на снимките. Министър Йен Де-фа обаче беше категоричен, че е сформиран специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с „Гугъл“, за да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще. По думите му трябва да се преразгледа основно и закона за отбраната, според който разкриването на местоположението на секретни военни обекти се наказва със затвор.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар