Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Властите в Сараево: Около 70 хиляди мигранти от Гърция се движат към ЕС

Властите в Сараево: Около 70 хиляди мигранти от Гърция се движат към ЕС

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич предупреди, че в Гърция има близо 70 000 мигранти, които се движат към страните от Европейския съюз, предава македонската електронна медия A1 On, цитирана от Агенция "Фокус". 

Мектич бе категоричен – данните пораждат безпокойство в Босна и Херцеговина, тъй като има възможност мигранти по пътя към ЕС да изберат т.нар. Балканския маршрут, който минава през страната. Не само трафикът на мигранти е проблем за Сараево, но и „ежедневният приток“ на търсещи убежище от Турция в Гърция. 

„Ежедневният приток на мигранти от Турция към Гърция е близо 300 души. Предполага се, че ще имаме сериозни проблеми. Няма конкретни решения за мигрантската криза. Босна и Херцеговина ще продължи да бъде жертва на проблема. Търсим решения“, добави Мектич. 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу разкри, че миналата година властите на Анкара са възпрепятствали опита да се отправят към Европа на 268 003 мигранти. Броят им през първите пет седмици на тази година е 16 523. 

На пресконференцията след срещата със Сойлу Мектич говори и за проблема с мигрантите в северозападната част на Босна и Херцеговина, където голям брой търсещи убежище се надяват да се прехвърлят в Хърватия. „Някои от тези мигранти ще бъдат върнати в Сараево тази седмица. Не можем да затворим мигрантските центрове. По този начин няма да решим нищо“, подчерта Мектич. 

Той също така съобщи, че сред мигрантите, настанени в приемни центрове, са идентифицирани шестима души, които „по някакъв начин са свързани с тероризма и някои терористични дейности". 

„В момента те са в имиграционен център. Проверяват се други данни и други факти. Влезли са незаконно в Босна и Херцеговина. Ще решим съдбата им“, увери министърът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner