Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 22 Август 2019
Помпейо: Няма да споделяме информация със страни, които използват Хуавей

Помпейо: Няма да споделяме информация със страни, които използват Хуавей

САЩ няма да могат да обменят информация или да си сътрудничат пълноценно с държави, които използват технология на китайския гигант Хуавей  в техните информационни системи от ключово значение, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА.

"Ако дадена държава възприеме това и го въведе в някои от ключовите си информационни системи, няма да може да обменяме информация с нея, няма да можем да работим заедно с нея", каза Помпейо по телевизионния канал "Фокс бизнес".

"В някои случаи има риск да не можем да разполагаме американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост", добави Помпейо, като каза, че споделя със съюзниците подробностите за този "реален риск".

В много по-меко изявление от това на Помпейо, президентът на САЩ Даналд Тръмп похвали в Туитър ценните характеристики на 5G мобилната технология и насърчи американски фирми да се включат, като същевременно изтъкна, че не желае да блокира китайските съперници.

"Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не като блокират по-напреднали в момента технологии. Ние винаги трябва да сме лидерите във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологията!", подчерта Тръмп.

САЩ в момента обмислят забрана на Хуавей, като насърчават съюзниците си да скъсат собствените си връзки с тази компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство.

Изявленията на Тръмп и Помпейо бяха направени в разгара на напрегнати търговски преговори във Вашингтон между представители на САЩ и Китай. САЩ настояват също за екстрадицията на главния финансов директор на Хуавей Мън Ванчжоу, която е арестувана в Канада.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар