Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Британски министър хвърли оставка заради Брекзит

Британски министър хвърли оставка заради Брекзит

Държавен министър в консервативното правителство на британската министър-председателка Тереза Мей подаде оставка в знак на протест срещу плана й парламентът да гласува за удължаване на преговорите за Брекзит, предаде ДПА.

Привърженикът на Брекзит Джордж Юстис, държавен министър за земеделието, прехраната и морската среда, каза, че е притеснен, че правителството "не може да договори успешен Брекзит, ако не сме готови да минем през вратата".

"Страхувам се, че развитието тази седмица ще доведе до поредица от събития, а кулминацията ще е ЕС да диктува условията на всяко искано удължаване и окончателното унижение на страната ни", написа той в писмото си за оставка, публикувано от Би Би Си и други медии.

Юстис имаше предвид обещанието на Мей от вторник да позволи гласуване за излизане без сделка и за удължаване на преговорите с ЕС, ако парламентът отново отхвърли сделката й за Брекзит, както направи с голямо мнозинство в средата на януари.

В отговор Мей написа на Юстис писмо, в което изтъква, че правителството трябва напълно да се фокусира върху сделка за Брекзит, която да бъде одобрена от парламента.

"Сега парламентът трябва да се обедини и да се съобрази с резултата от референдума, като гласува за сделка, която ще даде на бизнеса и на гражданите сигурността, от която се нуждаят и заслужават", пише министър-председателката в писмото, разпространено от нейната канцелария.

"Трябва да сме напълно съсредоточени върху сделка, която може да получи подкрепа в парламента, и върху напускане на 29 март", подчертава Мей.

Свързани статии (по етикет)

  • Борис Джонсън призова британците към единство

    Ние ще се обединим, ще постигнем повече, като сплотим Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще се заедно, ще вървим напред и ще разгърнем потенциала на цялата страна, като създаваме възможности за всички, изтъкна Джонсън

  • ЕС се готви за преговори с Великобритания по повод Брекзит

    Борис Джонсън се наложи днес като силният човек на Великобритания, след като триумфира на парламентарните избори, което би трябвало да му позволи да спази обещанието си за извеждане на страната от ЕС на 31 януари

  • ЕС се готви за Брекзит след победата на Джонсън

    Европейските лидери ще натоварят Мишел Барние в петък да догови тесни търговски отношения с Обединеното кралство, след изборната победа на премиера Борис Джонсън, която отваря пътя към Брекзит на 31 януари, съобщава АФП

Оставете коментар

baner

 FB banner