Понеделник, 15 Юли 2019
Понеделник, 15 Юли 2019
Петържичек: НАТО не води политика на изолация спрямо Русия

Петържичек: НАТО не води политика на изолация спрямо Русия

Основното условие за подобряване на отношенията между НАТО и Русия според него е да бъдат спазвани нормите на международното право

НАТО не води политика на изолация спрямо Русия. Това заяви чешкият външен министър Томаш Петържичек на международна конференция в Прага по случай 20-ата годишнина от влизането на Чехия, Унгария и Полша в алианса, предаде ТАСС.

"Ние не желаем изолация на Русия. Ескалация на напрежението няма да е в интерес на Северноатлантическия съюз. Нямаме нужда от нова оръжейна надпревара или от нова студена война", подчерта чешкият министър.

Основното условие за подобряване на отношенията между НАТО и Русия според него е да бъдат спазвани нормите на международното право. Освен това "Москва трябва да зачита избора на геополитическа ориентация, направен от съседите ѝ", каза Петържичек.

Министърът изтъкна, че НАТО трябва да продължи борбата с международния тероризъм, в която една от основните фронтови линии минава през Афганистан. Петържичек прикани също държавите от ЕС да разширят сътрудничеството си в отбраната.

Свързани статии (по етикет)

  • Русия достави първите ракети С-400 на Турция

    Русия започна доставките на C-400 за Турция. Вече e пристигналa първата част от руските системи. Това обявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава РИА Новости.

  • Военният бюджет на САЩ 16 пъти по-голям от този на Русия

    Целият свят стана свидетел на последния нагледен пример за това - взрива миналия понеделник на руската атомна подводница АС-12, позната под името „Лошарик“ - секретен проект на руския флот, специализиран в рязане на подводни кабери.

  • Швеция: Предложихме 10 Грипена за 1,5 млрд. лева с въоръжение, плюс инвестиция в център за поддръжка

    Офертата за самолети на шведската компания, произвеждаща Грипен, е в рамките на гласувания бюджет от парламента – 1,5 милиарда лева и е за 10 изтребителя, вместо за 8, разкрива в интервю за fakti.bg вицепрезидентът на Saab Даниел Боестад. С ДДС сумата е 1,8 млрд. лв. или точно колкото е лимитът, гласуван от българския парламент. Швеция, за разлика от САЩ, гарантира и вместване в срока по тази рамка от 24 месеца. Не се говори за авансово плащане на такива огромни пари

Оставете коментар