Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 22 Август 2019
Стотици малолетни са насилвани от свещеници в Полша от 1990 г. насам

Стотици малолетни са насилвани от свещеници в Полша от 1990 г. насам

Най-малко 382 непълнолетни са били сексуално насилвани от католически свещеници през периода 1990-2018 г., обяви Епископалната конференция на Полската католическа църква, предаде Ройтерс.

"Това е изключително болезнен и трагичен въпрос, защото е свързан с ръкоположени хора, отдали се да служат на църквата, на другите човешки същества. Те са разполагали с обществено доверие и това обществено доверие е било толкова трагично потъпкано", каза на пресконференция архиепископът на Краков Марек Йендрашевски.
 
Миналата година полският епископат поиска от жертвите на педофилски действия на католически духовници прошка и започна да събира данни, за да определи причините за тези действия и да оцени мащаба им. В огласения днес доклад от разследването се казва, че 198 от жертвите са били на възраст под 15 години.
 
Миналия месец полската благотворителна организация "Не се бой", която помага на пострадали от сексуално насилие, изпрати доклад на папа Франциск, в който установява - на базата на медийни публикации от средата на 50-те години, - че 384 малолетни са били насилвани сексуално от духовници в Полша, отбеляза Ройтерс.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар