Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Нападение срещу четири джамии в Бирмингам за една нощ

Нападение срещу четири джамии в Бирмингам за една нощ

Четири джамии в централния английски град Бирмингам са били нападнати за една нощ

Четири джамии в централния английски град Бирмингам са били нападнати за една нощ, а мъж с ковашки чук в ръка, е забелязан да разбива прозорци на две места за поклонение, съобщи полицията, цитирана от Нова тв. 

Службите за борба с тероризма разследват нападения срещу джамиите в четири различни района в северната част на града, се казва в изявление на полицията в Уест Мидландс. 

Добавя се, че инцидентите "се разглеждат като свързани", цитират АФП и БГНЕС. "В момента не знаем мотива за снощните атаки", заяви началникът на полицията Дейв Томпсън. "Мога да кажа, че силите и отдела за борба с тероризма работят рамо до рамо, за да открият кой е отговорен". 

Полицаите са били алармирани в ранните часове в четвъртък, че мъж разбива прозорци с чук на едно от местата за поклонение. След съобщения за подобно нападение срещу друга джамия в съседен квартал, служителите разположили целенасочени патрули и открили "допълнителни щети" на други две места. "Експертите работят за идентифициране на доказателствата и се гледат камерите за видеонаблюдение", добавиха от Уест Мидландс. 

Британската национална полиция миналата седмица съобщи, че полицаите осигуряват "надеждни патрули" около джамиите непосредствено след смъртоносното нападение в петък в Нова Зеландия. 

Антирасистките групи предупреждават, че ислямофобията се увеличава във Великобритания и води до скок на крайно дясната дейност в страната. 

В доклад, публикуван миналия месец от благотворителна организация, се посочва анкета, в която повече от една трета от британците смятат исляма за "принципна заплаха за британския начин на живот".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар