Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Сергей Лавров: Западът няма да допусне да се разследват престъпленията на НАТО в Югославия

Сергей Лавров: Западът няма да допусне да се разследват престъпленията на НАТО в Югославия

"Що се касае до забранените боеприпаси, то сърбите провеждат сами своето разследване. След като излязат резултатите му, ще видим какво можем да направим", заяви руският дипломат №1

Западът прави и ще прави всичко, за да не допусне разследване на възможни нарушения на международното право от командването на НАТО в хода на бомбардировките в Югославия (през 1999 г., бел ред.), заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю пред НТВ, предава агенция EA Daily, цитирана от Агенция "Фокус". 

„Що се касае до забранените боеприпаси, то сърбите провеждат сами своето разследване. След като излязат резултатите му, ще видим какво можем да направим, за да не остане това престъпление безнаказано. Ще повторя, че практически не виждам шансове международните инстанции, в които присъства Западът и където той има право на глас, ще се съгласят на това. Те ще направят всичко възможно, за да не се случи това“, заяви министърът. 

Според него, операцията на НАТО е осъществена с груби нарушения на всички принципи на международното хуманитарно право. 

"Самата операция, когато бомбардираха Сърбия, се осъществи с груби нарушения на всички принципи на международното хуманитарно право, защото бомбардираха чисто граждански обекти. Например, известен е случаят, когато на удари на натовската авиация бе подложен преминаващ по мост пътнически влак. А извън всякакви рамки излиза бомбардировката на телевизионния център", подчерта Лавров. 

"В момента това още е в оборот – те се опитват да използват този опит, когато наричат определени медии не средства за масова информация, а „пропагандни инструменти“. Именно така, между другото, във Франция наричат Russia Today и Sputnik, забраняват им да се появяват на мероприятия, където са акредитирани други медии. Именно тогава започна линията да се обвиняват журналистите от редица медии, че са „рупор на пропагандата“ – именно така обясняваха необходимостта да се нанесат удари по телевизионния център в Белград“, заяви руският дипломат №1.

Свързани статии (по етикет)

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Косово иска от НАТО допълнително обучение на силите за сигурност

  Допълнително професионално обучение за косовските сили за сигурност поиска премиера на Косово Рамуш Харадинай. 

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Оставете коментар