Неделя, 22 Септември 2019
Неделя, 22 Септември 2019
Маршът на "жълтите жилетки" в Париж завърши мирно

Маршът на "жълтите жилетки" в Париж завърши мирно

Напрежение бе отбелязано и в други градове

Маршът на "жълтите жилетки" вчера в Париж завърши мирно, въпреки че след това полицията употреби сълзотворен газ срещу маскирани протестиращи. Напрежение бе отбелязано и в други градове, предаде Асошиейтед прес.

Броят на демонстрантите в Париж и страната бе по-голям отколкото преди седмица, когато движението, настояващо за икономическа справедливост, отбеляза съживяване по брой на участниците и размириците, посочи министерството на външните работи. Арестувани са 233 души, някои от които се опитали да стигнат до Париж за демонстрациите с бейсболни бухалки, прашки и други потенциални оръжия, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер. По негова оценка 40 500 души са се включили в демонстрациите в страната спрямо 14 500 преди седмица. Тази седмица акциите бяха разпространени по-широко, като в Париж се събраха едва 5000 души спрямо 10 000 преди седмица.

Многочасовият марш през Париж днес завърши под катедралата "Сакре кьор" на хълма Монмартър, като туристите се промъкваха сред множеството на "жълтите жилетки".

По време на марша нямаше сблъсъци, но полицията започна да изстрелва сълзотворен газ срещу протестиращи, които крещяха и хвърляха пиратки по съседен булевард след края му.

Френската телевизия показа кадри как полицията използва сълзотворен газ и палежи, причинени от протестиращи в южния град Монпелие. Демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в Ница, където протестите в центъра на града бяха забранени.

Източник: bta.bg

Свързани статии (по етикет)

  • Париж ще дава по 500 евро за покупката на електрически велосипед

    Френските транспортни власти се опитват да допринесат за преминаването към въглеродна независимост. От февруари 2020 г. 10 млн. жители на Париж и близките райони ще получат достъп до 500 евро субсидия за закупуването на електрически велосипед, информира Deutsche Welle.

  • Откраднаха ценности за 2 милиона евро от парижки замък

    Неизвестни лица са откраднали ценности на стойност два милиона евро от замъка Во льо Виконт на югоизток от Париж, съобщава Франс прес.

  • Еманюел Макрон ще пристигне днес в Рим

    Двете съседни страни се надяват визитата да сложи край на войната на думи, а дори и на обиди, водена през 14-те месеца, когато полуостровът бе управляван от коалицията между крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ)

Оставете коментар