Роб Уотсън: Великобритания е в най-дълбоката политическа криза от Втората световна война

Роб Уотсън: Великобритания е в най-дълбоката политическа криза от Втората световна война

Великобритания е в най-дълбоката След като парламентът отхвърли за трети път сделката на премиера Тереза Мей, двете най-реалистични възможности са напускане на ЕС без сделка и голямо отлагане на Брекзит, каза още Уотсън

Заради многото неясноти около Брекзит Великобритания е в най-дълбоката политическа криза от Втората световна война. След като парламентът отхвърли за трети път сделката на премиера Тереза Мей, двете най-реалистични възможности са напускане на ЕС без сделка и голямо отлагане на Брекзит, каза днес пред БНР политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той очерта четири възможни сценария за развитие на събитията.

„Правителството има да решава много неща – едното е излизането от ЕС е без сделка. Второто - да се поиска от ЕС едно много по-голямо удължаване. Съществува, разбира се, и идеята депутатите да се опитат да намерят алтернатива на плана на Тереза Мей. А има и възможност за падане на правителството“, каза Роб Уотсън.

Но уточни, че „Брекзит без сделка и голямо отлагане са двете най-реалистични възможности“.

Анализаторът смята, че премиерът Мей, чиято сделка „очевидно е на животоподдържащи системи“, не се е отказала от нея.

„Но очевидно тя много трудно ще мине през парламента. Може би единственият шанс сделката да бъде одобрена е това да стане буквално ден преди изтичането на срока за напускане без сделка – 12 април“, каза Роб Уотсън в коментар за растящата подкрепа за плана на Мей, за който обаче все още няма мнозинство

Според него приемането на сделката на Мей може да означава повече проблеми в бъдеще, тъй като повечето политици във Великобритания не харесват това споразумение.

По повод предстоящите индикативни гласувания в понеделник в британския парламент, Роб Уотсън каза, че много трудно ще бъде постигнат консенсус по някои от тях. Той има усещането, че може да има консенсус по т.нар. мек Брекзит, при който Великобритания остава в ЕС, но в това има един голям проблем.

„Може да доведе до падане на правителството, защото половината от консерваторите силно подкрепят Брекзит и те искат независима търговска политика“, открои го той.

Според Роб Уотсън Брекзит има способността да разбие двупартийният модел на Великобритания.

Оставете коментар