Как да емигрираме на Карибите?

Как да емигрираме на Карибите?

С паспорт от екзотичните острови пътувате без виза до 138 страни

Карибският басейн традиционно привлича с относителната лекота за получаване на гражданство. Освен това, в допълнение към възможността да се живее на островите, карибският паспорт дава право да се посещават без виза от 90 до 138 страни. Един от вариантите за получаването му е покупката на недвижими имоти. Гражданство в замяна на инвестиции в икономиката или покупка на недвижими имоти предлагат четири държави в Карибския басейн: Антигуа и Барбуда, Доминика, Гренада, Сейнт Китс и Невис.

В страните от Карибите има два начина за получаване на паспорт. Първият е да се закупи имот за определена стойност, а вторият е да се инвестира в избран държавния фонд, която на практика означава се дарят пари на страната. Минималната сума за инвестиции в недвижими имоти е в Доминика. Достатъчно е да се купи имот за 200 000 долара. За сам инвеститор е възможно просто да даде пари на държавата, тогава паспортът ще струва 100 000 щатски долара. Но за семейството от двама души с две деца ще трябва да се платят 200 000 долара, както при закупуване на имот. 

Най-скъпи са паспортите за Антигуа и Барбуда. За недвижима собственост тук трябва да се платят 400 хиляди долара – колкото и в Сейнт Китс и Невис, но заради допълнителните такси общата сума става доста повече. Освен това, като правило, правителството решава, в кои обекти чужденците могат да инвестират. Собствеността трябва да се запази от три до пет години. Не е задължително постоянното проживяване, но в Антигуа и Барбуда трябва да се пребивава най-малко седем дни в годината. Често гражданство в страните от Карибско море се придобива не за постоянно пребиваване, а за получаване на право за безвизово пътуване в други страни. 

Обикновено клиенти на тези програми са предприемачи, които имат бизнес в Европа или Азия и които често правят делови пътувания. Най-големите възможности предоставят Антигуа и Барбуда. Има предимства и от Гренада, която е в безвизов режим с Китай, което е особено важно за бизнеса. Като цяло, всички страни могат да се похвалят с безвизов режим със страните от Шенген, страните на Британската общност, Великобритания, Хонконг и Сингапур. Канада може да предложи на своите граждани само Антигуа и Барбуда. 

От инвестиционна гледна точка, недвижимите имоти в Карибско море не са най-добрият избор. Инвестиционният потенциал на страните от Карибския басейн сега е изключително нисък, а тяхното икономическо състояние не позволява еднозначно да се направят оптимистични прогнози. Според Indriksons, доходността на обекти в Антигуа и Барбуда не надвишава 4% годишно, жилище на остров Доминика може да донесе само от 4,2 до 4,9%, недвижими имоти на островите Гренада, Сейнт Китс и Невис - от 4 до 4,6% годишно. Освен това, пазарът на жилища на островите е ограничен, тук не може да има голямо търсене, включително и в сектора на отдаване под наем, което означава, че местните имоти едва ли могат да се определят като ликвидни. Друга причина, поради която недвижимите имоти в тези страни остават непривлекателни по отношение на инвестициите, са високите данъци, които достигат до 15-35%. Данъци тук се плащат върху доходите от наем на имот, както и върху приходите от продажбата на актива. Затова Карибите са подходящи само за тези, които искат бързо да получат паспорт, или отиват там, за да живеят постоянно.

NBOX.BG

 

Оставете коментар