Китай и САЩ ще си сътрудничат във военната сфера

Китай и САЩ ще си сътрудничат във военната сфера

Спорни острови изостриха напрежението между Китай и съседните й държави

Представители на армиите на Китай и Съединените щати подписаха споразумение за военно сътрудничество. За САЩ документът бе подписан от американския генерал-майор Уилям Хикс, а за Пекин от генерал Тан Нин. Церемонията се е провела в края на миналата седмица във Вашингтон, съобщава The China Daily.

Според анализатори, подписването на документа е важна стъпка напред в отношенията между двете страни. Отбелязва се още, че това е първият документ за военно сътрудничество между Вашингтон и Пекин за последните години.

Независимо от това, китайските власти предупредиха САЩ да бъдат внимателни в своите изявления и действия по ключови въпроси, свързани с териториалната цялост на Китай.

Както стана ясно, през следващата година армиите на Китай и САЩ могат да проведат съвместни сухопътни учения. Планира се сключване на допълнителни споразумения във военната сфера между двете страни преди председателят на КНР Си Цзинпин да посети САЩ през септември.

В Пекин отбелязват, че военните споразумения са насочени към предотвратяване на кризи в отношенията и отработване на механизъм за диалог между армиите.

Напомняме, че заради претенции на Китай за част от Южнокитайско море, Вашингтон нееднократно е посочвал на Пекин недопустимостта от резки действия при защита на техните интереси.

През изминалата година се изостри конфликтът около архипелага от островите Спратли. В КНР заявиха, че островите, чиято принадлежност се оспорва също и от Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней, принадлежат на Китай и обяви началото на инсталацията на нефтени платформи.

Освен промишления транспорт, в спорния район са били изпратени и около 80 китайски военни кораба. В резултат на това произтече конфликт със собствениците на виетнамските кораби, който доведе до мащабни антикитайски погроми във Виетнам.

През април 2015 г. Китай обяви създаването на сухопътна територия по рифовете на островите Спратли. През май във Вашингтон заявиха, че китайците са разположили мобилни системи за артилерийски огън на спорните острови.

В отговор на това от Китайското посолство във Вашингтон отговориха, че островите са китайска територия. В Пекин отбелязаха, че имат право да разположат оръжия за отбрана, но няма да го направят.

На 26 мaй, Китай публикува нова военна стратегия, според която се планира военноморските сили на страната постепенно да се прехвърлят от "защита само на крайбрежните зони" към сигурност в крайбрежните райони и моретата.

Секретарят по отбраната на САЩ Аштън Картър каза през май, че Китай трябва незабавно да спре активното усвояване на крайбрежната ивица в Южнокитайско море.

Nbox.bg


Оставете коментар