Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Летище „Ататюрк” се мести към новия аеропорт „Истанбул”

Летище „Ататюрк” се мести към новия аеропорт „Истанбул”

Летище „Истанбул” беше открито официално на 29 октомври 2018 г.

На 4-ти срещу 5-ти април започва окончателното преместване на летище „Ататюрк” към новия аеропорт „Истанбул”. По предварителни данни преместването ще продължи 45 часа, а за период от 12 часа ще бъдат прекратени всички полети и на двете летища, каза Джахит Турхан, министър на транспорта и инфраструктурата. „Последният полет на „Ататюрк” ще бъде на 6 април в 02.00 ч. местно време, а поетапното натоварване на „Истанбул” ще започне в 14.00 ч. същия ден”, уточни той. По време на сложната операция част от пътищата ще бъдат затворени, което допълнително ще затормози и без това изключително натоварения трафик на мегаполиса.

Ежедневно „Ататюрк” обслужва 300 полета. Общо за 2018 г. техният брой е 465 000. След закриването му то ще се превърне в световен авиационен център.

Летище „Истанбул” беше открито официално на 29 октомври 2018 г., когато се навършиха 95 години от основаването на Република Турция.

Резултат с изображение за the new istanbul airport location

Мега аеропортът се намира на около 40 км от Истанбул, в близост до Черно море и ще бъде свързан с мегаполиса не само посредством магистрала, но и с метро, благодарение, на което ще се стига до него за 30 минути. Подземната железница обаче ще бъде пусната не по-рано от 2022 г. Дотогава до там ще се стига с автобуси и 18 експресни маршрутки от различни части на града, като три ще са от азиатската. Ще се движат в интервал между 15 и 30 минути.

Резултат с изображение за the new istanbul airport location

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар