Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Туск ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на Брекзит

Туск ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на Брекзит

Представителят заяви, че тази възможност може да бъде представена на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вероятно ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на датата на излизането на страната от Европейския съюз с продължителност до една година, с възможност да напусне по-рано. Това разкрива високопоставен представител на администрацията в Брюксел, цитиран от "Ройтерс".

Представителят заяви, че тази възможност може да бъде представена на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС за Брекзит на 10 април в Брюксел. Ако Мей приеме, Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май, уточнява още официалният представител на Брюксел.

"Единственият разумен изход би бил дълго, но гъвкаво удължаване", коментирал представителят на ЕС администрацията.

"Можем да дадем на Великобритания едногодишно удължаване, автоматично прекратяване, след като споразумението за излизане бъде прието и ратифицирано от Камарата на общините", допълнил той.

"Дори ако това не бъде възможно, тогава Великобритания все още ще има достатъчно време да преосмисли стратегията си за Брекзит. Кратко удължаване, ако е възможно, и дълго, ако е необходимо. Това изглежда добър сценарий и за двете страни, след като дава на Обединеното кралство цялата необходима гъвкавост, като същевременно избягва необходимостта от срещи през няколко седмици, за да се обсъждат допълнителни удължавания на Брекзит", изтъкна представителят на администрацията в Брюксел.

Свързани статии (по етикет)

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

 • Борис Джонсън изяви желание за среща с Тръмп

  Борис Джонсън иска да се срещне с американския президент Доналд Тръмп в рамките на първите два месеца

 • Британската полиция разследва изтичането на кореспонденция, довело до оставката на посланика в САЩ

  Британската полиция започна разследавне на изтичането на поверителна дипломатическа кореспондеция, която доведе до оставката на посланика в Съединените щати след бурен дипломатически скандал, предава БНР.

Оставете коментар