Събота, 25 Май 2019
Събота, 25 Май 2019
Туск ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на Брекзит

Туск ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на Брекзит

Представителят заяви, че тази възможност може да бъде представена на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вероятно ще предложи на Великобритания гъвкаво удължаване на датата на излизането на страната от Европейския съюз с продължителност до една година, с възможност да напусне по-рано. Това разкрива високопоставен представител на администрацията в Брюксел, цитиран от "Ройтерс".

Представителят заяви, че тази възможност може да бъде представена на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС за Брекзит на 10 април в Брюксел. Ако Мей приеме, Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент през май, уточнява още официалният представител на Брюксел.

"Единственият разумен изход би бил дълго, но гъвкаво удължаване", коментирал представителят на ЕС администрацията.

"Можем да дадем на Великобритания едногодишно удължаване, автоматично прекратяване, след като споразумението за излизане бъде прието и ратифицирано от Камарата на общините", допълнил той.

"Дори ако това не бъде възможно, тогава Великобритания все още ще има достатъчно време да преосмисли стратегията си за Брекзит. Кратко удължаване, ако е възможно, и дълго, ако е необходимо. Това изглежда добър сценарий и за двете страни, след като дава на Обединеното кралство цялата необходима гъвкавост, като същевременно избягва необходимостта от срещи през няколко седмици, за да се обсъждат допълнителни удължавания на Брекзит", изтъкна представителят на администрацията в Брюксел.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар