Петък, 23 Август 2019
Петък, 23 Август 2019
САЩ изрази безпокойство заради боевете близо до столицата Триполи

САЩ изрази безпокойство заради боевете близо до столицата Триполи

Русия блокира резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН

Русия блокира резолюция за Либия на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати изразиха безпокойството си заради боевете близо до столицата Триполи. До момента се съобщава за 21 загинали и 27 ранени.

Резолюция за Либия беше блокирана от Русия в Съвета за сигурност. Според дипломати текстът, внесен от Великобритания, е съдържал призив силите на либийския маршал Халифа Хафтар да спрат настъплението си към Триполи. Москва обаче настоява призивът да се отнася към всички въоръжени сили в Либия, предаде БНТ.

През последните дни маршал Халифа Хафтар предприе от изток настъпление към столицата и обяви, че контролира Международното летище на 30-ина километра от града. Международно признатите власти в Триполи отвърнаха с контраоперация под името "Вулкан на гнева" и бомбардираха позициите на Хафтар в района на летището.

САЩ са силно притеснени от боевете близо до Триполи и призовават Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар да спре незабавно офанзивата си към либийската столица. Това се посочва в изявление на държавния секретар Майк Помпео, публикувано на сайта на Държавния департамент. Международната общност призовава либийските лидери да се върнат на масата на преговорите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар