Събота, 17 Август 2019
Събота, 17 Август 2019
Путин предложи руски специалисти да помогнат за възстановяването на "Нотр Дам"

Путин предложи руски специалисти да помогнат за възстановяването на "Нотр Дам"

Руският президент Владимир Путин предложи на френския държавен глава Еманюел Макрон помощта на най-добрите специалисти от Русия за възстановяването на катедралата "Нотр Дам", като поднесе съболезнования във връзка с пожара в храма, предаде ТАСС.

"Нотр Дам" е исторически символ на Франция, безценно съкровище на европейската и световната култура, една от най-важните християнски светини - подчерта Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл. - Бедствието, сполетяло Париж тази нощ, отекна с болка в сърцата на хората от Русия."

Междувременно правителството на Япония съобщи, че обмисля да изпрати помощ на Франция след пожара в парижката катедрала "Нотр Дам", предаде АП. "Тази щета е загуба за света и нашите сърца страдат", заяви говорителят на японското правителство Йошихиде Суга.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин призова международната общност да се обедини за възстановяването на катедралата. "Нашата любов към човечеството ще бъде проявена по много зрял начин в процеса на възстановяването", заяви той.

"Ще възстановим катедралата заедно като европейци", каза полският премиер Матеуш Моравецки. Той припомни, че Варшава е била построена наново след разрушенията през Втората световна война и че поляците добре знаят какво означава загуба на културно наследство от пожар.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар