Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Екоактивисти заплашиха да блокират лондонското метро

Екоактивисти заплашиха да блокират лондонското метро

Екоактивисти заплашиха да блокират лондонското метро като продължение на протеста им срещу бездействието по въпроса за климатичните промени, предаде ДПА.

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" (Extinction Rebellion или XR) започна демонстрациите си в понеделник на знакови места, включително на площада пред парламента, моста Ватерло и Оксфорд Съркъс. Според полицията са били засегнати около 500 000 души, а 56 автобусни линии за били спрени.

"На 17 април XR ненасилствено ще прекъсне работата на метрополитена, за да подчертае извънредното състояние с екологичния колапс", каза групата в изявление.

"Искрено се извиняваме на всички, които можe да пострадат като последица от това прекъсване. При всякакви други обстоятелства, дори не бихме си помислили да прекъсваме работата на метрополитена, но това е извънредна ситуация . . . блокирането на икономиката е нужно, за да накараме правителството да седне на масата на преговорите по нашите искания", казаха екоактивистите.

Не се знае как групата ще блокира метрото в британската столица.

Във вторник кметът на Лондон, Садик Хан заяви, че споделя "въодушевлението" на протестиращите и е "твърд поддръжник на правото на мирен протест". В същото време Хан каза, че е "изключително обезпокоен" от плановете за прекъсването на работата на подземната железница, и добави, че е "от ключово значение да се даде достъп на повече хора до обществения транспорт . . . ако искаме да се справим с екологичните проблеми".

"Една такава атака срещу обществения транспорт само ще навреди на каузата на всички борещи се срещу климатичните промени, както и ще изложи на риск безопасността на лондончани, и умолявам всеки решил да направи това да си помисли отново", призова кметът на Лондон.
Полицията съобщи, че до снощи е задържала 209 души във връзка с протеста.

Групата "Бунт срещу унищожаването на природата" планира двуседмични протести във Великобритания и 32 други страни.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

  • 50 души от созополски села излязоха на протест

    Жителите на три селища в района на Созопол излязоха протест, съобщава БНР. Причините за недоволството им са различни, но проявата ще се проведе съвместно на централния площад пред читалището в Черноморец.

  • МВнР: Над 600 протеста са планирани в САЩ днес и на 27 септември

    Повече от 600 демонстрации са планирани в САЩ на 20 и 27 септември като част от глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

  • ЕК: Преговорите с Лондон минават от техническо на политическо ниво

    Европейската комисия потвърди, че е получила "документи" от Лондон, свързани с преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Говорител на ЕК не потвърди, че получените документи съдържат изисканите от британската страна писмени предложения за различен подход към ирландската граница.

Оставете коментар