Събота, 25 Май 2019
Събота, 25 Май 2019
Журналистка е убита при стрелба в Северна Ирландия

Журналистка е убита при стрелба в Северна Ирландия

Журналистка бeше застреляна в Лондондери, Северна Ирландия, при „терористичен инцидент“, както го определи местната полиция, предаде БНР. 

За смъртта на 29-годишната Лайра Маккий се смята, че са отговорни дисиденти републиканци, които влезли в сблъсъци по време на операция на органите на реда в четвъртък вечерта в квартала „Креган“. Срещу полицаите са били хвърляни запалителни бомби.

Заместник-началникът на полицията Марк Хамилтън заяви, че „стрелбата се третира като терористичен инцидент“ и че е започнато разследване на убийството. За най-вероятни извършители се посочват членове на Нова ИРА (Ирландска републиканска армия).

Има съобщения, че безредиците започнали след полицейски обиски в частни домове.

Репортер на мястото на събитието заяви, че въоръжен мъж „излязъл иззад ъгъла и открил безразборна стрелба към полицейските автомобили“. Много от местните жители излезли на улицата, за да видят какво се случва. „Имаше млади хора, деца на улицата, младежи, докато мъжът стреляше безразборно“, добави Леона О‘Нийл.

Кореспондентът на „Скай нюз“ в Ирландия Дейвид Блевинс заяви, че напрежението в Креган е достигнало висока точка преди Великденските празници, когато републиканците отбелязват годишнината от въстанието срещу британското управление през 1916 година. Лидерите от целия политически спектър в провинцията осъдиха инцидента.

Свързани статии (по етикет)

  • Най-малко 10 ранени при стрелба в бар в Ню Джърси

    Стрелба около 12:25 часа местно време в събота пред бар на булевард „Брунсуик” в Трентън, Ню Джърси, съобщава БГНЕС.

  • Взривове и стрелба в Кабул

    Най-малко девет души са откарани в болница днес след нападение в централната част на афганистанската столица, съобщи телевизия "Толо нюз" като се позова на говорителя на министерството на здравеопазването, предаде ТАСС.

  • Англия и Северна Ирландия гласуват на местни избори

    Днес в Англия и Северна Ирландия се провеждат избори за местни органи на властта. Това са най-големите местни избори в Англия в рамките на 4-годишния избирателен цикъл, като ще станат известни повече от 8 400 членове в 248 общини. 

Оставете коментар