Неделя, 15 Септември 2019
Неделя, 15 Септември 2019
Хиляди хора се събраха на митинг в Белград в подкрепа на Вучич

Хиляди хора се събраха на митинг в Белград в подкрепа на Вучич

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата Белград на митинг в подкрепа на президента Александър Вучич, предадоха световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че демонстрацията се е състояла на фона на започналите преди пет месеца опозиционни протести срещу сръбския президент.

Митингът снощи в Белград бе заключителният от кампанията "Бъдещето на Сърбия", в рамките на която президентът обиколи страната, за да представи постигнатите от него резултати и своите планове за бъдещето.

"Благодаря ви. Вие показахте, че цените действията много повече от обещанията, че уважавате тези, които искат една добра, модерна Сърбия, повече от онези, които само я заплашват и разрушават", обърна се Вучич към множеството. В същото време той каза, че няма да каже "нито дума за политическите си съперници".

В дългата си реч сръбският президент призова за диалог с опозицията, но подчерта, че "ние няма да приемем никакви ултиматуми".

Множеството, което развяваше сръбски знамена, започна да скандира "Ацо, Ацо" (Галено на Александър на сръбски), когато Вучич се появи. Изстреляни бяха сигнални ракети.
"Няма по-подходящ човек, който да ни води, от Вучич, той е спасителят на Сърбия", каза 28-годишната Невенка, сервитьорка от южния град Ниш.

Драгана, медицинска сестра от Централна Сърбия, обаче призна, че не е дошла доброволно на митинга. "Имах избор - да откажа и да загубя моята работа в (държавна) болница или да бъда тук", довери тя.

В сряда сръбският президент се закани вчерашната демонстрация да бъде от четири до шест пътипо-многобройна от най-големия опозиционен протест. Според проправителствени медии над 100 000 души са се включили в митинга снощи пред парламента - мястото и на последния опозиционен протест. Това число обаче изглежда сериозно преувеличено, отбелязва ДПА.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Много хора бяха докарани на митинга от цяла Сърбия. Стотици автобуси бяха паркирани в три линии по протежение на над 3 километра по един от главните булеварди в Белград, а на участниците бяха раздавани безплатно сръбски знамена.

В социалните мрежи се разпространяват снимки на заповеди за провеждането на митинга. Тяхната автентичност обаче не може да бъде проверена, отбелязва още ДПА.

Преди митинга сръбският президент обвини опозицията, че планира да блокира пътища, за да провали митинга. Вчера обаче не бе съобщено за инциденти.

Опозиционният блок, който оглавява протестите срещу Вучич - Съюзът за Сърбия - иска оставката на президента, свобода на медиите и рамка за честни парламентарни избори, посочва ДПА.

Ройтерс припомня, че Вучич, който бе ултранационалист по време на войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, е приел европейските ценности преди да дойде на власт през 2012 г. Неговата коалиция има мнозинство от 160 места в 250-членния парламент.

Според анализатори една от целите на Вучич е да покаже, че има голяма народна подкрепа, преди да подпише споразумение за нормализиране на отношенията с Косово.

Евентуалната сделка с бившата сръбска провинция няма да се понрави на националистическите сили, а ако няма сделка, това ще предизвика недоволството на проевропейските кръгове.

Миналият месец Вучич предупреди, че ако преговорите между Белград и Прищина се провалят, това може да дестабилизира Западните Балкани - регион, който все още се възстановява от войните в бивша Югославия.

За събота в сръбската столица е насрочен нов митинг на опозицията.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар