Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Оставки след атентатите в Шри Ланка

Оставки след атентатите в Шри Ланка

Мюсюлманите в страната бяха призовани да се молят днес у дома и да не се посещават джамии или църкви, тъй като държавната служба за сигурност предупреди от опасност за коли бомби

Шефът на полицията на Шри Ланка Пуджитх Джаясундара подаде оставка. Причината вторият най-високопоставен държавен служител в страната да вземе подобно решение е, че не е справил с предотвратяването на терористичните атентати, които заляха Шри Ланка навръх Великден.

Това е втората оставка в рамките на няколко часа след като в петък вечерта беше отстранен най-високопоставеният чиновник в министерството на отбраната.

Шриланкийският екстремист Захран Хашим е извършил самоубийственото нападение в луксозния хотел „Шангри-ла” в Коломбо с още едно камикадзе.

Хашим се появява във видео, публикувано от джихадистката групировка „Ислямска държава”, поела отговорност за кървавата атака. В материала той води церемония по полагането на клетва за вярност от седем мъже на лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади.

Мюсюлманите в страната бяха призовани да се молят днес у дома и да не се посещават джамии или църкви, тъй като държавната служба за сигурност предупреди от опасност за коли бомби.

На 21 април в Шри Ланка имаше поредица от терористични атентати в столицата Коломбо, както и градовете Негомбо и Баттикалоа. Те бяха извършени в католически църкви и хотели. Първоначално се съобщаваше за 359 загинали, но след това броят им беше намален на около 250 души.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner