Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Берлинчани въстанаха срещу капитализма и за жилища на достъпни цени

Берлинчани въстанаха срещу капитализма и за жилища на достъпни цени

Хиляди протестираха в Берлин срещу липсата на жилища на достъпни цени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Стигна се до сблъсъци с полицията и до арести.

Първомайската демонстрация привлече 10 000 души. За реда в столицата се грижеха 5500 полицаи. Протестиращите скандираха "Улиците са наши" и "Антикапитализъм". Някои носеха черни дрехи и маски.

Десетилетия наред след обединението на Германия през 1990 г. Берлин беше магнит за творците и студентите, привлечени от ниските цени на жилищата в сравнение с тези в други градове в Европа. Около 85 процента от берлинчани живеят под наем вместо да притежават собствен дом. Но притокът на около 40 000 души на година в последното десетилетие доведе до увеличаване над два пъти на наемите. Частни компании изкупуват жилища, които после отдават под наем. Една от тях - Дойче Вонен - притежава около 115 000 жилища.

Миналия месец десетки хиляди души излязоха на протест в Берлин, за да настояват за изземването на над 200 000 апартамента, продадени на големи части наемодатели.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner