Сряда, 26 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 26 Февруари 2020

Панама с нов президент

Панама с нов президент

Новоизбраният президент заяви, че САЩ трябва да обръщат повече внимание на Централна Америка

Панамската избирателна комисия обяви днес социалдемократа Лаурентино Кортисо за нов президент на страната за следващите пет години, предаде AFP.

След преброяването на гласовете от 92,51 на сто от избирателните секции избирателната комисия прецени, че тенденцията за победа на Кортисо е "необратима", въпреки че той имаше преднина от само 2 на сто пред десния кандидат Ромуло Рукс. Левият кандидат водеше с 33,08 на сто от гласовете срещу 31,06 за съперника му, или разлика от по-малко от 40 000 гласа.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Избирателната активност на изборите достигна 73 на сто. Няколко минути след обявяването на резултатите действащият президент Хуан Карлос Варела поздрави Кортисо за победата в телефонен разговор. Основните теми в предизборната кампания на победителя бяха борбата с корупцията, провеждането на конституционна реформа с цел по-голямо разделение на властите и укрепване на ключовите икономически сектори и повишаване на привлекателността за инвеститорите. Освен това Кортисо се обявява за премахването на контрола над цените, въведен през 2014 г. от Варела, както и за създаването на обществени пазари, които ще помогнат за по-голямо взаимодействие между потребителите и производителите.

Новоизбраният президент заяви, че САЩ трябва да обръщат повече внимание на Централна Америка, или рискуват да отстъпят позиции на Китай, който през последните години спечели дипломатическа подкрепа и засили инвестициите си в региона. Новоизбраният президент от Революционно-демократическата партия е учил в САЩ. Преди да гласува вчера той подчерта, че ако Вашингтон пренебрегва регион, който от дълго време смята за свой "заден двор", все едно поканва Китай да запълни образувалия се вакуум.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner