Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
До 99 години лишаване от свобода за извършен аборт от лекар в щата Алабама

До 99 години лишаване от свобода за извършен аборт от лекар в щата Алабама

Единственото изключение, предвидено в новия закон, е положението, разрешаващо аборт в случай, че бременността застрашава живота на майката и/или детето

Всеки лекар, който извърши аборт в щата Алабама, може да получи присъда до 99 години лишаване от свобода, написа Ню Йорк таймс.

Това са постановили депутатите в южния щат, които снощи (българско време) са приели закон, напълно ограничаващ правото на жените да прекъснат своята бременност. Предложението е минало в Сената (горната камара на парламента) с гласовете на 25-ма, а едва шестима души са се обявили против. Забраната е обхванала и жените, забременели след изнасилване.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Единственото изключение, предвидено в новия закон, е положението, разрешаващо аборт в случай, че бременността застрашава живота на майката и/или детето. Сенаторите на заседанието са потвърдили решение на своите колеги от долната камара и са изпратили закона за одобрение на губернатора Кей Айви.

Забраната за абортите е предизвикала  остра реакция сред женски и медицински организации в САЩ. Противниците на закана са заявили, че ще отнесат решението до някое от федералните съдилища на страната.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар