Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
Германия спря участието си в иракската военна програма за обучение

Германия спря участието си в иракската военна програма за обучение

Германските войски започнаха да обучават военните в Ирак през 2018-а година и преди време поискаха да разширят мисията си в страната поне до края на октомври 2019-а година

Германските въоръжени сили спряха участието си в иракската военна програма за обучение с оглед нарастващото напрежение в Персийския залив и по-специално на напрежението около Иран, съобщават местни медии, предаде БНР.

Говорител на Министерство на отбраната на Германия заяви, че армията разполага с "индикации" за потенциални атаки през следващите дни, но отбеляза, че операциите за обучение могат да бъдат възобновени в скоро време. Говорителят на министерството добави, че Германия не разполага с доказателства за участието на Иран в неотдавнашни атаки срещу петролни танкери в региона.

Германските войски започнаха да обучават военните в Ирак през 2018-а година и преди време поискаха да разширят мисията си в страната поне до края на октомври 2019-а година. Мисията на Бундесфера в Иран има за цел поддържането на мира и борбата срещу Ислямска държава.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По-рано днес Държавният департамент на САЩ нареди на част от служителите на посолството в Багдад и на консулството в Ербил да напуснат Ирак.

Междувременно руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в сряда, че Москва е загрижена от ескалацията на напрежението във връзка със Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен като иранското ядрено споразумение, обвинявайки за това САЩ и предприетите от тях действия. Той отбеляза, че решението на Иран да прекрати някои от ангажименти по споразумението е просто отговор на политиката на Вашингтон за оказване на максимален натиск.

"Ние ясно разбираме, че Иран взима тези решения, не като собствена инициатива, а за да отговори на натиска, който като цяло противоречи на духа на ядреното споразумение", отбеляза Песков.

Той добави, че тази загриженост е факт, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео не успя да даде уверения по време на вчерашната среща с руския президент Владимир Путин. Майк Помпео обаче заяви във вторник по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи, че Вашингтон "принципно не вижда война с Иран".

Свързани статии (по етикет)

 • Пловдивчанин е първият български шериф в САЩ

  Първият български шериф в Америка е пловдивчанин, който осъществява детската си мечта - да се закичи с шерифска значка, а ежедневието му да е като от екшън филм, разказва bTV. 

 • Как да спасим изоставащите региони: 12 идеи от Германия

  От едната страна са процъфтяващите големи градове, които привличат младежта, от другата - измиращите села и западналите региони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с транспорта, медицинското обслужване, интернет, и изобщо - с качеството на живота.

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

Оставете коментар