Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Германия спря участието си в иракската военна програма за обучение

Германия спря участието си в иракската военна програма за обучение

Германските войски започнаха да обучават военните в Ирак през 2018-а година и преди време поискаха да разширят мисията си в страната поне до края на октомври 2019-а година

Германските въоръжени сили спряха участието си в иракската военна програма за обучение с оглед нарастващото напрежение в Персийския залив и по-специално на напрежението около Иран, съобщават местни медии, предаде БНР.

Говорител на Министерство на отбраната на Германия заяви, че армията разполага с "индикации" за потенциални атаки през следващите дни, но отбеляза, че операциите за обучение могат да бъдат възобновени в скоро време. Говорителят на министерството добави, че Германия не разполага с доказателства за участието на Иран в неотдавнашни атаки срещу петролни танкери в региона.

Германските войски започнаха да обучават военните в Ирак през 2018-а година и преди време поискаха да разширят мисията си в страната поне до края на октомври 2019-а година. Мисията на Бундесфера в Иран има за цел поддържането на мира и борбата срещу Ислямска държава.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По-рано днес Държавният департамент на САЩ нареди на част от служителите на посолството в Багдад и на консулството в Ербил да напуснат Ирак.

Междувременно руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в сряда, че Москва е загрижена от ескалацията на напрежението във връзка със Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен като иранското ядрено споразумение, обвинявайки за това САЩ и предприетите от тях действия. Той отбеляза, че решението на Иран да прекрати някои от ангажименти по споразумението е просто отговор на политиката на Вашингтон за оказване на максимален натиск.

"Ние ясно разбираме, че Иран взима тези решения, не като собствена инициатива, а за да отговори на натиска, който като цяло противоречи на духа на ядреното споразумение", отбеляза Песков.

Той добави, че тази загриженост е факт, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео не успя да даде уверения по време на вчерашната среща с руския президент Владимир Путин. Майк Помпео обаче заяви във вторник по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи, че Вашингтон "принципно не вижда война с Иран".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner