Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Косово иска да заграби и Ниш! Албанци го били основали, а сърбите ги изгонили

Косово иска да заграби и Ниш! Албанци го били основали, а сърбите ги изгонили

„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред портала Indeksonlajn

Председателят на косовския парламент Кадри Весели отново изказа териториални претенции за сръбския Ниш, като заяви, че този древен град по-рано е бил населен от албанци, които, след като са били изгонени от сърбите, са се заселили в Прищина, предава Фокус. По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това.

Въпреки това, той твърдим че „в Ниш е имало поселения от албанци, които по-късно са изгонени“.

„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред прищинския портал Indeksonlajn на 16 май по време на оглед на място, където ще бъде построен мемориален център в памет на жертвите на сръбския геноцид по време на конфликта в Косово в края 90-те.

По-рано Весели заяви, че „Косово ще стигне до Ниш“ и че той не би имал нищо против към територията на страната да се присъединят три сръбски общини Прешево, Медведжа и Буяновац.

„Повече от всичко искам Прешевската долина да се присъедини към Косово. С радост бихме сключили такъв договор, ако Сърбия е съгласна с това“, заяви Весели през март 2018 година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар