Четвъртък, 17 Октомври 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019
Косово спасява албанската икономика

Косово спасява албанската икономика

По данни на държавния статистически институт обемът на износа от Албания за Косово през април е бил със 70,4 процента по-голям в сравнение със същия месец миналата година

Косово спасява албанската икономика с въведените стопроцентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, които продължават да увеличават износа на албански стоки в Косово, посочи албанската телевизия Ора нюз, цитирана от агенция МИА.

Телевизията съобщи, че по данни на държавния статистически институт обемът на износа от Албания за Косово през април е бил със 70,4 процента по-голям в сравнение със същия месец миналата година, а общо през първите четири месеца на годината - с 52 процента по-голям от същия период на 2018 г.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Албания изнася в Косово най-много руда, горива и строителни материали. С увеличаването на износа Косово вече зае второ място в списъка на търговските партньори на Албания. За първите четири месеца тя е изнесла за Косово стоки на стойност 8,9 милиарда леки /72,4 милиона евро/.

От друга страна, албанският износ към други страни отбелязва спад. През първото тримесечие са изнесени стоки за 99 милиарда леки /810 милиона евро/, което е с 2,3 процента по-малко от същия период миналата година. Най-голямо влияние за това е оказало намаленото производство на електроенергия и горива в страната.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар