Четвъртък, 18 Юли 2019
Четвъртък, 18 Юли 2019
Победа за Тръмп: Мексико клекна пред президента, ще спира мигрантите към САЩ

Победа за Тръмп: Мексико клекна пред президента, ще спира мигрантите към САЩ

Според данните само през май през южната граница на страната са влезли около 140 000 души от Централна Америка

 Политическа победа извоюва президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който накара южния съсед Мексико да подсили граничния контрол, за да не допуска навлизането на нелегални мигранти в САЩ. Това стана след като Тръмп заплаши мексиканците с въвеждането на мита върху техните стоки, които да нарастват прогресивно.

Канцлерът на Мексико Марсело Ебрард веднага бе командирован във Вашингтон да преговаря със Съединените щати, за да не се допусне подобна мярка, която да ощети с милиарди мексиканската икономика.

"Щастлив съм да информирам, че Съединените щати постигнаха споразумение с Мексико“, похвали се Тръмп в Туитър. „Таксите, програмирани да влязат в сила от понеделник, са отменени за неопределено време. В замяна Мексико прие да въведе строги мерки за удържане на миграцията“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Още в четвъртък вътрешният министър на Мексико Олга Санчес Кордеро обяви, че към южната граница с Гватемала се насочват 6000 души от Националната гвардия. В общата декларация се споменават "безпрецедентни“ мерки от страна на Мексико, без да се уточняват цифри.

Според данните само през май през южната граница на страната са влезли около 140 000 души от Централна Америка. Отсега желаещите да проникнат в САЩ бързо ще бъдат възпирани и насочвани в обратна посока.

Мексико изнесе в САЩ миналата година продукти за 346,5 милиарда долара, докато американският внос в южния съсед възлиза на 265 милиарда долара. В Мексико са разположени много американски фирми, например автомобилни, които се възползват от евтината работна ръка.

Евентуално въвеждане на мита от 5%, на което Мексико щеше да отвърне реципрочно, нямаше да има кой знае какъв ефект, но покачването им на 10%, 15% или 25% щеше да се отрази зле и на двете икономики.

Свързани статии (по етикет)

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

 • Oттеглиха обвиненията срещу актьора Кевин Спейси

  Съдебните власти оттеглиха обвиненията срещу актьора Кевин Спейси. Той беше обвинен в сексуална агресия и непристойно поведения в американския щат Масачузетс, предадоха световните агенции

 • САЩ и Русия се обвиняват във водене на "визова война"

  Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище в Москва, в което се обучават деца на дипломати. Това съобщи днес посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман, цитиран от Асошиейтед прес.

Оставете коментар