Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Кметицата на Рим представи наредба, забраняваща лошото поведение в града

Кметицата на Рим представи наредба, забраняваща лошото поведение в града

"Центърът на Рим е зона, защитена от ЮНЕСКО", припомни Вирджиния Раджи и обеща нулева толерантност за онези, които рушат града

Прекалено много "Долче вита" (в превод от италиански сладък живот) може да ви коства изгонване от центъра на Рим, предаде АР. Кметицата на италианската столица Вирджиния Раджи представи наредба, забраняваща лошото поведение в града.

Забраната включва яденето или пиенето около историческите обекти, катеренето по монументите, разхождане в полугол вид и влизането във фонтаните. Последното провинение беше емблематична сцена във филма на Федерико Фелини "Сладък живот", в който Анита Екберг танцуваше във фонтана Треви в Рим.

В действителност повечето от мерките в наредбата досега са съществували като временни или пък са били рядко прилагани. Сега общинският съвет гласува те да станат постоянни. Който не се подчинява на правилата, ще бъде изгонен от историческия център на града за 48 часа.

"Центърът на Рим е зона, защитена от ЮНЕСКО", припомни Раджи и обеща нулева толерантност за онези, които рушат града.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Така Рим се присъединява към усилията на наводнените с туристи градове. Миналата година Флоренция въведе наредба, налагаща глоби до 500 евро за онези, които ядат на тротоарите или на входните врати на кооперациите в района на галерията Уфици.

Венеция в миналото забрани на туристите да ядат на площад Свети Петър, освен ако не го правят в скъпите кафенета и ресторанти там. В Париж музеят Лувър затвори врати за цял ден, след като служителите казаха, че посетителите са прекалено много и те не могат да се справят с тях. В Амстердам властите планират забрана на обиколките с екскурзовод в квартала с червените фенери.

Кметицата на Рим каза, че вече е започнала да пише писма на посланиците на страните, чиито граждани са заловени да се държат лошо.

Още вчера общинската полиция пък започна да кара туристите в района на Испанските стъпала да спрат да пият бира и да си обуят обувките.

Според приетите мерки Рим забранява и мнимите гладиатори, досаждащи на туристите в района на Колизеума и на други исторически места и искащи пари за селфи с тях. Досега в тази насока имаше временни забрани, които обаче не дадоха резултат.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар