Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019
САЩ постави ултиматум на Турция за руските ракетни системи С-400

САЩ постави ултиматум на Турция за руските ракетни системи С-400

Вашингтон твърди, че С-400 са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и излагат на риск страните от алианса

САЩ постави ултиматум на Турция до края на юли да вземе решение и да избере дали ще закупи руските ракетни системи С-400 или  американските изтребители F-35. Това предава Би Би Си, цитирана от БНР.

Условието на Щатите е изразено в писмо на американския министър на отбраната Патрик Шанахан до турския му  колега Хулуси Акар.
Спорът между Вашингтон и Анкара се води от месеци. В писмото сега Шанахан отново изтъква, че Анкара не може едновременно да се сдобие и с руски ракетни системи, и с американски самолети. Отбелязва се също, че САЩ са „разочаровани“ от факта, че турски военни са били изпратени в Русия, за да се обучава на С-400.

Вашингтон твърди, че С-400 са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и излагат на риск страните от алианса. Вместо тях САЩ предлага на Анкара да закупи противоракетни комплекси „Пейтриът“.

Припомняме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му е „решена“ да продължи сделката за С-400, като добави: „За съжаление не сме получили положително предложение от американската страна по въпроса за системите „Пейтриът“, подобно на това за С-400 от Русия“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар