Вторник, 12 Ноември 2019
Вторник, 12 Ноември 2019
Володимир Зеленски поиска от парламента да уволни главния прокурор и да избере нов външен министър

Володимир Зеленски поиска от парламента да уволни главния прокурор и да избере нов външен министър

Зеленски е подписал и укази за отстраняване на управителите на 15 от 24-те областни администрации в страната

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента искания Юрий Луценко да бъде отстранен от поста генерален прокурор и Вадим Пристайко, бивш посланик в НАТО, да бъде избран за външен министър. Това съобщи днес заместник-началникът на президентската администрация Руслан Рябошапка, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Законът за прокуратурата казва, че прокурор може да бъде само лице, което притежава опит в областта на правото. Луценко няма такъв опит", каза пред репортери Рябошапка. Той добави, че Зеленски е подписал и предложение към Върховната рада да освободи външния министър Павло Климкин и на негово място да избере Вадим Пристайко.

На 6 юни Радата отхвърли проекторешение на Зеленски за отстраняване на Климкин, припомниха агенциите.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Рябошапка добави, че новият президент е назначил Владислав Бухарев за директор на Службата за външно разузнаване на Украйна и е уволнил директорите на пет регионални клона на Службата за сигурност на Украйна (контраразузнаването) - в

Одеската, Лвовската, Виницката, Закарпатската и Черновицката област. По думите на чиновника в президентството уволненията са заради множество случаи на контрабанда в тези области.

Зеленски е подписал и укази за отстраняване на управителите на 15 от 24-те областни администрации в страната.

ТАСС цитира президентския представител в Конституционния съд, според когото висшите магистрати ще обявят до 29 юни решението си по дело за законността на указа на Зеленски да разпусне Върховната рада, пише БТА.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар